Perşembe, Temmuz 15

tanımlarım allak bullak 9

bir şeyi çok istersen olur : yanlış ama şurdan yanlış hemen açıklayayım: istediğin şeyin olup olmaması isteğinin kuvvetinin çokluğuyla, azlığıyla alakalı değildir. nitekim bazen basit bir şekilde içinizden geçirdiğiniz ufacık arzunuzun olduğunu görürsünüz, hey allahım yarabbim dersiniz. az veya çok bir şeyi istediğinizde onun olması için sadece sizin değil, evrende herşey birbiriyle bağlantılı olmasından mütevellit, meydana gelmesini istediğiniz olayla bağlantılı durumların maximum faydası göz önüne alınır. her durumda bir acı çeken vardır, her seçim bir kaybediştir mantığındaki gibi ama en az acıya sebebiyet verecek istek geçerliliğe alınır. ki bu pekala sizin isteğiniz olabilir.

irade : her ne kadar tamamen zıt şeyleri söylüyoruz gibi görünse de, insanı tanımlarken kötü sıfatını kullansak da, iyi sıfatını kullansak da yanlış söylemiş olmayız. işte bu durumun müsebbibidir irade.

haz : iki türlüdür. kalıcı ve geçici. geçici olan bedensel ihtiyaçların doyurulmasının ardından elde edilendir. mesela aç bir insanın yemek yedikten duyduğu haz. sonra yine acıkır, yine yemek ihtiyacı vs. kalıcı olan ruhsal
ihtiyaçların doyurulmasının ardından elde edilendir. mesela başka birine yardım ettikten sonra duyulan haz. yani bu biraz da hissi doygunluktur.

0 yorum: